Aangepast op 22/06/07 door Wim Criar ( een beetje een dode pagina dus )

Er zijn momenteel reeds meer dan 30 systemen en nog steeds komen er nieuwe systemen bij. Domotica is een hot item en het is logisch dat heel wat fabrikanten inspelen op deze nieuwe trend. Het grote probleem daarbij is de compatibiliteit. Er is immers nog geen universele standaard en heel wat systemen zijn niet compatibel met elkaar. Je kan de situatie een beetje vergelijken met de beginperiode van de PLC's. Ook toen waren een 30-tal bedrijven op de markt met elk een eigen netwerkje. Momenteel zijn er nog een 10-tal aanbieders en werkt iedereen met dezelfde periferie. Ook bij domotica mogen we een dergelijke evolutie verwachten. Er is nu reeds licht aan het eind van de tunnel: heel wat systemen zullen interfaces voorzien, zodat ze aan andere systemen kunnen gekoppeid worden.

Wie kan domotica installeren?
Wij stuurden naar alle aanbieders een mini-enquéte. Van 20 onder hen kregen we antwoord. Eén van de vragen betrof het soort installateurs waar men in zee mee wil gaan. De meeste bedrijven eisen dat de installateur een opleiding bij hen volgt, zodat ze het systeem grondig kennen. Sommige leveranciers bieden naast een technische ook een commerciële opleiding. Eigenlijk het is logisch dat men wil dat er een opleiding gevolgd wordt in het bedrijf zelf.

Want een installateur die overweg kan met domotica van merk X is daarom nog niet op de hoogte van de werking van merk Y. Sommige systemen lijken immers niet op elkaar. Een paar geënquéteerden wezen er op dat de installateurs die met hen werken op regelmatige basis cursussen moeten volgen, teneinde op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkeling. Andere eisen die men stelt zijn: kennis PC, kennis van de producten die met domotica aangestuurd worden, gemotiveerdheid,

Doelgerichte systeeminfo

Voor verdere doelgerichte systeeminfo verwijzen we graag naar de links die op onze eerste pagine staan...

VEI of Vlaams Electrisch Innovatiecentrum probeerd orde in de domoticamarkt te scheppen en is tevens uitgever van het kwaliteitslabel Domotica..

BCDI of Belgian Center voor Domotics and Immotics geeft u een overzicht en de nodige links van de systemen die op de huidige markt te vinden zijn...

Zelf informeren u graag over de mogelijkehden van het uitermate goedkope X10 systeem en het meer performante Teletasksysteem waarvan u de link op onze eerste pagina ziet staan...ga er eens op bezoek !!!

Cardio: domotica uit Canada
Het Canadese Cardio domoticasysteem van de firma Secant wordt hier ingevoerd door - Braintronic. *Het gaat met name over X-10 compatibele bedienssysteem voor de woning Het bedieningssysteem bestaat uit een touch screen. Van hieruit kunnen allerlei functies in de woning worden aan gestuurd. Het systeem kan tot 40 verlichtingsgroepen en 10 stop contactgroepen beheersen. Allerlei tijdschema's en scenario's kunnen worden ingesteld.

Het verbazingwekkende is echter dat het Cardio systeem over heel wat beveiligingsfuncties beschikt bij zowel inbraak als brand. Aangezien dit systeem uitgerust is met een modem, zelfstandig naar 'buiten' kan bellen en tevens beschikt over de mogelijkheid om alarmfuncties uit te voeren, dient het te worden ondergebracht bij de beveiligingssystemen. Ten tijde van Batibouw had het systeem nog geen erkenningsnummer voor beveiligingsmateriaal. Men vertelde ons echter dat dit in aanvraag was.

HALL2000

Wegens de moeilijkheden met L&H is het artikel Hall200 niet meer in de handel verkrijgbaar...tot nader order

Als iemand meer indo heeft hierover mag hij altijd een mailtje sturen

16-11-2001 Ondertussen ligt L&H in de uitverkoop.Een upgrade van Hall2000 kun je waarschijnlijk wel op je buik schrijven..de aandelen toch al zeker...spijts wat de "BELIEVERS' hopen...

 

HOMESEER

Een uitstekende vervanger voor HAll200 is het programma Homeseer van keware (www.keware.com )

Dit programma evolueert dagelijks en is volledig gericht op de X10 gebruiker die een alternatief wil voor de standaard CM11 soft die je gratis bij de computermodule krijgt.

Je hebt de mogelijkheid om via stemsturing te werken en je kan voorwaardelijk akties laten uitvoeren (if-then-els-or en vele andere...)

Nadeel van het programma is dat de PC , in tegenstelling tot de standaard CM11 soft , dient te blijven aan staan.

Als de PC toch altijd staat te draaien en je wil echt uitgbreid en doorgedreven X10 domotica gaan implementeren is homeseer een goed programma.

 

X10 FORUM

Als je de wereld van de X10 domotica wil verkennen dan is de site van Leike's de beste start die je kan nemen.

Leon ( de maker van de site ) heeft hier een verzameling links samengebracht waar je anders dagen naar zit te zoeken op het net.

De wereld van X10 kan je vinden via de knop leike's op de eerste pagina van onze site

Veel surfgenot

Voor meer info over deze modules moet je maar eens kijken op http://www.xanura.nl.

X10 wordt pro...nu ook modules die hun status terugmelden !!! dus tweeweg_communicatie

Marmitek gaat deze modules ook verkopen, de verwachting is februari volgend jaar.

Zelf denk ik dat met deze modules het X-10 zeer professioneel aan het worden is, en dat wij een goede toekomst hebben. De kosten voor zo'n schakelmodule is ongeveer 100 euro.

Later komen er ook Dimmodules in dezelfde behuizing.


Jan Bosman schrijft over de nieuwe xanura-modules :

Ik heb al een paar proefexemplaren mogen ontvangen en ik ben er erg enthousiast over.
Het werkt zeer goed met HomeSeer,

Als de module met de hand of met een afstandsbediening wordt aangesproken zendt deze een statusverandering door, hierdoor weet HomeSeer dat de module aan of uit staat.

De module kent ook een Hail Request. Dat wil zeggen als er een belasting op de module wordt aangesloten deze vanzelf aangaat er een bericht verstuurt wordt dat deze aan of uit staat

Je weet dan bv wanneer een kind in de slaapkamer de TV aanzet. Met HomeSeer kan je dan deze module direct weer uitzetten omdat het kind niet na achten Tv mag kijken.

Lancering van een SuperWEB Module.

De superweb module geeft een nieuwe dimensie aan het besturen van een woning.Dat kan met deze nieuwe module voortaan immers via het verzenden van SMS-berichtjes via de GSM of via het internet.

De verzonden SMS-jes worden woreden door de superwebmodule ontvangen en uitgevoerd.Bovendien heeft de gebruiker toegan tot de geintegreerde webserver van de SuperWebmodule via het internet.

Met 1 klik kan de status opgevraagd of gewijzigd worden van de in de woning aanwezige X10 domoticamodules.

Superweb verwittigd bovendien de gebruiker ervan wat er gaande is in zijn woning.Ook dit gebeurt via SMS-berichten.

De leverancier benadrukt dat de installatie en de programmatie,die ontwikeld werdt in samenwerking van het vlaamse technologiebedrijf E.S.I uit Mechelen,zeer eenvoudig is.

Voorlopig leeg...

als je een bruikbaar artikel over X10 hebt mag je me het altijd toesturen via e-mail